chipKIT Pi won't work

Post Reply
nstew
Posts: 5
Joined: Sat Feb 11, 2017 5:42 pm

chipKIT Pi won't work

Post by nstew » Sat Feb 11, 2017 5:55 pm

I have a chipKIT pi, and am trying to get it to work with my Raspberry Pi 3, which is running Raspbian. I tried MPIDE, but it won't upload to the board. I also tried element14's Raspbian with MPIDE image, but it won't boot. I also tried chipKit Core, but it seems that the Raspbian version of the Arduino IDE is too outdated for chipKit Core to work with it. I am trying to use some Arduino sensors with my Pi.

What am I doing wrong? Is there another way to get Arduino sensors to work with the Pi?
Any help would be greatly appreciated.

User avatar
majenko
Site Admin
Posts: 2181
Joined: Wed Nov 09, 2011 7:51 pm
Location: UK
Contact:

Re: chipKIT Pi won't work

Post by majenko » Sat Feb 11, 2017 7:50 pm

Are you aware that you have to place the chipKIT Pi into programming mode before attempting to upload a sketch to it?

Also you shouldn't attempt to install the Arduino IDE from the official Debian repositories - it's an absolutely ancient version. Instead download the ARM version direct from the Arduino website.
Why not visit my shop? http://majenko.co.uk/catalog
Universal IDE: http://uecide.org
"I was trying to find out if it was possible to only eat one Jaffa Cake. I had to abandon the experiment because I ran out of Jaffa Cakes".

nstew
Posts: 5
Joined: Sat Feb 11, 2017 5:42 pm

Re: chipKIT Pi won't work

Post by nstew » Sun Feb 12, 2017 5:22 pm

How do I place the chipKIT Pi into progamming mode? Is it the same as bootloader mode?

User avatar
majenko
Site Admin
Posts: 2181
Joined: Wed Nov 09, 2011 7:51 pm
Location: UK
Contact:

Re: chipKIT Pi won't work

Post by majenko » Sun Feb 12, 2017 8:12 pm

Yes. Hold the BOOTLOADER_EN button and tap the RESET button.
Why not visit my shop? http://majenko.co.uk/catalog
Universal IDE: http://uecide.org
"I was trying to find out if it was possible to only eat one Jaffa Cake. I had to abandon the experiment because I ran out of Jaffa Cakes".

nstew
Posts: 5
Joined: Sat Feb 11, 2017 5:42 pm

Re: chipKIT Pi won't work

Post by nstew » Mon Feb 13, 2017 12:46 am

I put the chipKIT Pi in programmer mode and plugged the chipKIT Pi into my Raspberry Pi before booting my Raspberry Pi and then tried to upload the blink sketch onto the chipKIT Pi using both the Arduino IDE with chipKIT core and MPIDE. I got the same error in both IDEs: target blank. I am using the most recent version of the Arduino IDE and MPIDE.

User avatar
majenko
Site Admin
Posts: 2181
Joined: Wed Nov 09, 2011 7:51 pm
Location: UK
Contact:

Re: chipKIT Pi won't work

Post by majenko » Mon Feb 13, 2017 1:15 pm

Have you disabled the console on /dev/ttyAMA0?
Why not visit my shop? http://majenko.co.uk/catalog
Universal IDE: http://uecide.org
"I was trying to find out if it was possible to only eat one Jaffa Cake. I had to abandon the experiment because I ran out of Jaffa Cakes".

nstew
Posts: 5
Joined: Sat Feb 11, 2017 5:42 pm

Re: chipKIT Pi won't work

Post by nstew » Mon Feb 13, 2017 3:32 pm

No, how do I do that?

nstew
Posts: 5
Joined: Sat Feb 11, 2017 5:42 pm

Re: chipKIT Pi won't work

Post by nstew » Mon Feb 13, 2017 3:47 pm

Now when I try to upload blink to my chipKIT Pi, the Arduino IDE says No target found. MPIDE says Error inside Serial.serialEvent()
java.io.IOException: Inappropriate ioctl for device in nativeavailable
at gnu.io.RXTXPort.nativeavailable(Native Method)
at gnu.io.RXTXPort$SerialInputStream.available(RXTXPort.java:1598)
at processing.app.Serial.serialEvent(Serial.java:215)
at gnu.io.RXTXPort.sendEvent(RXTXPort.java:774)
at gnu.io.RXTXPort.eventLoop(Native Method)
at gnu.io.RXTXPort$MonitorThread.run(RXTXPort.java:1644)

Post Reply